Musisz zainstalować flash player pobierz instalator






opowiadania Waszych kolegów i koleżanek,w tym numerze m.in.:

W naszej gazetce znajdziesz: aktualności z życia szkoły ciekawe artykuły, recenzje książek na wakacje, sprawozdania z wycieczek szkolnych, sylwetki najsłynnie-jszych piłkarzy, ciekawe reportaże o różnej atrkacyjnej tematyce! Polecamy! Redakcja SUKCESY NASZYCH UCZNIÓW
W maju nasza uczennica KINGA MIELNIK z klasy 4a wzięła udział w Powiatowym Konkursie Literacko - Plastycznym "Poetycki spacer po Lublinie wyobraźnią malowany", organizowanym przez Gimnazjum nr 18 im. Macieja Rataja w Lublinie, organizowanym przez Gimnazjum nr 18


organizowanym przez Gimnazjum nr 18 im. Macieja Rataja w Lublinie, który został objęty patronatem wielu osobistości ze świata szeroko pojętej edukacji. Konkurs został zorganizowany z okrągłej rocznicy nadania Lublinowi praw miejskich. Kinga napisała piękną piosenkę o Lublinie pt. „Legendarny Lublin” inspirowaną lubelskimi legendami i zdobyła tytuł laureata w kategorii wiekowej klas IVVI. Bardzo serdecznie Kindze gratulujemy i życzymy jej dalszych sukcesów! 9 czerwca 2017 roku MARYSIA GAJUR z klasy 3b SP i NATALIA WASZYŃSKA z klasy 5b SP wzięły udział w Międzyszkolnym Konkursie Poetyckim „Mój Poetycki Zachwyt” organizowanym przez Zespół Szkół w Wilczopolu. Dziewczynki pięknie przygotowały i wyrecytowały wiersze ks. Jana Warchała pt ,,Porozmawiam z ptakami” oraz Adama Mickiewicza pt. „Przyjaciele”. Nasze uczennice były bezkonkurencyjne! Swoimi umiejętnościami recytatorskimi urzekły komisję konkursową i zdobyły czołowe miejsca – Marysia – I miejsce w kategorii klas IIII, zaś Natalka – II miejsce w kategorii klas IVVI. W nagrodę za swoje występy obie otrzymały piękne albumy książkowe oraz pamiątkowe dyplomy. W maju również uczennica klasy 5b JUSTYNA PŁAZA wzięła udział w konkursie ortograficznym organizowanym przez Szkołę Podstawową w Prawiednikach. Po trudnych zmaganiach ortograficznych Justynka zdobyła wyróżnienie! Serdecznie gratulujemy!



Legendarny Lublin Ten Lublin, piękny Lublin, co ma 700 lat. Opowie on ci legendy, które napisał sam. Refren: Przybywaj do Lublina, nastał historii czas, którą opowiem tobie, od najdawniejszych lat Gdy kiedyś do Lublina, przybył diabelski ród. Odcisnął „czarcią łapę”, by sąd rozstrzygnąć móc Ref. Przybywaj do Lublina ... Skąd miasto imię wzięło, książę opowie nam, „Szczupak lub lin” złowiony, nazwą miasta się stał. Ref. Przybywaj do Lublina ... Za Wieżą Trynitarską, spotkasz kłopotów znak, uważaj na „kamień nieszczęścia”, bo pecha będziesz miał. Ref. Przybywaj do Lublina ... Gdy Lublin napadli Tatarzy, zabrali wszelki chów, ich łupem padły zwierzęta, ocalał kozi gród. Ref. Przybywaj do Lublina ... Została tylko koza, koziołkiem stała się, przy niej winorośli gałąź, to herb Lublina jest. Ref. Przybywaj do Lublina ... Autro: Kinga Mielnik



Twórczość naszych uczniów Wywiad z bohaterem „Zwiadowców” J. Flanagana Wywiad przeprowadzimy z Willem. Jest on uczniem królewskiego zwiadowcy, Halta. Pomimo swojego młodego wieku dokonał wielkich czynów dla królestwa. Celem wywiadu będzie dowiedzenie się m.in. jak udało mu się dokonać tak chwalebnych czynów w tak krótkim czasie. - Witaj Willu czy możemy zadać Ci kilka pytań? - Oczywiście, postaram się udzielić jak najlepszych odpowiedzi. - Wiemy, że jako podopieczny z sierocińca brałeś udział w Ceremonii Wyboru. Czy mógłbyś nam przybliżyć jej przebieg? Jak się wtedy czułeś? - Dzień wyboru to bardzo stresujące wydarzenie. Staje się przed Baronem i mistrzami sztuk, którzy wybierają drogę naszej dalszej edukacji. Pamiętam, że byłem bardzo zestresowany i zrozpaczony, że żaden z mistrzów nie chciał przyjąć mnie do siebie na termin. - Kim najbardziej chciałeś wtedy zostać? - Pragnąłem zostać rycerzem, ponieważ byłem pewny, że mój ojciec również nim był. - W jaki sposób zareagowałeś na propozycję Barona? - Byłem zaskoczony i niepewny, ponieważ nie wiedziałem zbyt wiele o zwiadowcach. - A jednak się zgodziłeś. Powiedz, jak wygląda szkolenie zwiadowcy? - Szkolenie zwiadowcy jest bardzo trudne. Trzeba opanować różne umiejętności, m.in. strzelanie z łuku, władanie dwoma nożami, rozpoznawanie śladów oraz jazdę konną. - Jakie uczucia towarzyszyły Ci podczas walki z Kalkarami? - Przede wszystkim strach. Nie mogłem pozwolić aby kalkar zabił Halta, Barona i Sir Roodneya. Przemogłem się i znalazłem sposób na pokonanie bestii. - Wiemy, że Baron Arald w ramach podziękowania proponował Ci naukę w szkole rycerskiej. Odmówiłeś. Dlaczego? - Po prostu zrozumiałem, że moje miejsce jest wśród zwiadowców. - Dziękujemy za rozmowę, naszym gościem był Will. Do widzenia, mam nadzieję, że się jeszcze kiedyś spotkamy. - Do widzenia, ja również mam taką nadzieję. Wywiad przygotowali: Piotr Wiśniewski oraz Paweł Szafranek klasa II b



ROZTOCZE W tym roku odbyła się wycieczka dwu dniowa klas czwartych, w dniach 6-7 czerwca. Uczniowie pojechali najpierw do Szczebrzeszyna, gdzie zrobili pamiątkowe zdjęcia. Dużo spacerowali również po lasach. Byli na Czartowym Polu, na wieży, nad kanionem oraz w kamieniołomach. Następny dzień był pełen wrażeń. Najpierw wszyscy udali się na szaloną olimpiadę. Klasy zostały wymieszane i podzielone na 8 grup. Grupy konkurowały ze sobą na czas. Były też poboczne atrakcje jak chodzenie na szczudłach, jazda na nietypowym rowerze czy zagadki logiczne. Po olimpiadzie uczniowie zostali podzieleni na cztery grupy dziesięcioosobowe, dwie z nich pojechały w dwóch samochodach terenowych. Pozostali pojechali autokarem do nowej lokacji gdzie przygotowali ognisko z pomocą opiekunów. W czasie podróży Jeepami obie grupy wypychały samochody z piachu i błota. Wszyscy się bardzo dobrze bawili, a kiedy już pierwsze grupy przyjechały pojechała następna tura. Część zajadała się pysznymi kiełbaskami, gdy wszyscy byli już w tym samym miejscu rozpoczęła się gra przyrodnicza "Ślimak". Uczniowie musieli znaleźć karteczki z zadaniami i je zrobić oraz zaśpiewać piosenkę lub wykonać zadanie fizyczne. Po świetnej zabawie uczestnicy wycieczki wyruszyli w drogę powrotną. Około 19.00 zmęczeni lecz radośni uczniowie wrócili do szkoły, skąd zabrali ich rodzice. Wycieczka była pełna wrażeń i przygód. Na pewno uczestnicy ją dobrze zapamiętają. Patrycja Wierzbicka



W dniach 1-2 czerwca czniowie klas piątych szkoły podstawowej uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej w Pieniny. Pierwszego dnia piątoklasiści zwiedzili Szczawnicę Zdrój a w pijalni wód mieli okazję spróbować różnego rodzaju wód leczniczych. Niesamowitych wrażeń dostarczył im wjazd wyciągiem krzesełkowym na Palenicę (722 m n.p.m.). Niektórzy musieli przełamać lęki, aby podziwiać piękne, górskie widoki, jednak było warto J Na koniec dnia uczestnicy wycieczki odbyli spacer malowniczym wąwozem Homole wzdłuż potoku Kamionka, podziwiali tzw. Kamienne Księgi w Dubantowskiej Dolinie oraz stada owiec pasące się na halach. Drugiego dnia wycieczki piątoklasiści zwiedzili średniowieczną warownię Zamek Dunajec w Niedzicy oraz odbyli rejs statkiem po Jeziorze Czorsztyńskim. Uczniowie niechętnie pożegnali Pieniny. Najchętniej zostaliby kilka dni dłużej oczarowani pięknem Pienin, Gorców i ośnieżonych Tatr widocznych w oddali na horyzoncie. Ewelina Halicka Małolepsza W dniach 5-8 czerwca uczniowie klas gimnazjalnych uczestniczyli w czterodniowej wycieczce do Szklarskiej Poręby, Szwajcarii Saksońskiej w Niemczech i Wrocławia. Uczniowie wyjechali pod opieką pan: Heleny Jaremek, Moniki Staszczak, Beaty Wrześniewskiej i Agnieszki Pawelec. Pierwszego dnia uczniowie po zakwaterowaniu się w hotelu "Królowa Karkonoszy" udali się na spacer do wodospadu "Szklarska". Następnego dnia czekała nas wspinaczka na jeden ze szczytów Karkonoszy - Szrenicę. Było to nie lada wyzwanie do niezaprawionych w boju uczniów, którzy większość czasu spędzają przed komputerem lub nad książkami. Pomimo przeciwności losu, jakie stawiała matka natura wszyscy doskonale się bawili i podziwiali nieziemskie pejzaże. Trzeciego dnia udaliśmy się za naszą zachodnią granicę, w Góry Połabski to przepięknego miasta skalnego nazwanego Szwajcarią Saksońską. Po drodze zwiedziliśmy zabytkowy zamek Stolpen, w którym ponad 40 lat w odosobnieniu spędziła słynna hrabina Cosel. Czwartego dnia niestety musieliśmy już wracać do domu, ale po drodze obejrzeliśmy niedawno zbudowane Afrykarium w zoo we Wrocławiu. Najwięcej radości sprawił nam spacer tunelem wodnym. To były niezapomniane chwile, z niecierpliwością będziemy czekać na kolejne wycieczki!



W dniach 17-19 maja 2017r uczniowie klas I A, I B i II B gimnazjum oraz klasy VI A szkoły podstawowej pod opieką p. Anny Krupińskiej, p. Magdaleny Sawickiej, p. Dariusza Sawickiego i p. Wojciecha Roli, uczestniczyli w wycieczce szkolnej na Mazury. Pierwszego dnia uczniowie zwiedzali Giżycko, zobaczyli m.in. kanał i port jachtowy, most obrotowy i twierdzę „Boyen”. Jeszcze tego samego wieczoru, po przyjeździe do pensjonatu, uczniowie rozegrali mecz piłki nożnej. Klasa I A grała z panem Sawickim w drużynie, a klasę I B wspomagał niezwykle sympatyczny pan pilot Łukasz. Dodatkowo, do dyspozycji uczniów były inne boiska, m.in. do siatkówki czy koszykówki. Niewątpliwie jednak na uwagę zasługuje fakt, iż pensjonat znajdował się w pięknym lesie, tuż obok cudownego jeziora z pomostem. Program następnego dnia obejmował zwiedzanie bunkrów dowództwa Wehrmachtu w Mamerkach, śluzę na Kanale Mazurskim oraz sanktuarium oo. Jezuitów w Świętej Lipce, gdzie uczniowie wysłuchali wzruszającego koncertu organowego. Wieczorem, po dniu pełnym atrakcji, uczniowie zrelaksowali się przy ognisku, piekąc kiełbaski i śpiewając znane piosenki. Ostatniego dnia, nie lada atrakcją było westernowe miasteczko w Mrągowie. Uczniowie zobaczyli m.in. pokaz jazdy na koniach, brali udział w wielu konkurencjach zręcznościowych, a na koniec zatańczyli indiański taniec. Pogoda dopisała, humory również, dowodem czego była wspólnie z panem pilotem ułożona i zaśpiewana piosenka o samych wycieczkowiczach. Magdalena Sawicka























Akcja „Nie bądź obojętny!” zakończona Dnia 12 czerwca 2017r. uczniowie klas VI a SP, I a, I b, III a, III b i III c GM pod opieką p. Magdaleny Sawickiej i p. Dariusza Sawickiego uczestniczyli w wyjeździe do Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Lublinie. Przed wizytą w schronisku, uczniowie uczęszczający na lekcje etyki pod nadzorem opiekunów Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum, aktywnie zorganizowali w szkole akcję charytatywną dla zwierząt. Akcja przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Zebraliśmy i zakupiliśmy ponad 80 kilogramów suchej karmy dla psów i kotów, karmy w puszkach, batonykiełbaski, sztuczne kości, makaron dla psów, smycze, rzeczy potrzebne dla nowonarodzonych i chorych zwierzątek, takie jak: koce, ręczniki, a także zabawki dla zwierząt. Od pracowników schroniska dostaliśmy specjalne pisemne podziękowanie za zbiórkę darów dla zwierzątek. W schronisku uczniowie uczestniczyli w lekcji edukacyjnej



przeprowadzonej przez pracowników schroniska. Był to niezwykle cenny wykład na temat prawidłowego zachowania się w stosunku do bezdomnych zwierząt, odpowiedzialności za zwierzątka, ich pielęgnacji i opieki w schronisku. Po wykładzie nastąpiło zwiedzanie schroniska, w którym aktualnie przebywa 240 psów, 160 kotów oraz kilkanaście gadów i płazów. Nie była to łatwa wizyta, emocje były silne, prawie każdy „wybrał” sobie swojego pupila. W egzotarium uczniowie mogli wziąć na ręce legwana, czy z bliska obejrzeć węże, pająki i żółwie. Dzięki wizycie w schronisku uczniowie kształcili zachowania prospołeczne, empatię, uświadomili sobie, jak ważny jest wolontariat, jak istotne jest pomaganie innym. Założone cele zostały osiągnięte, ponieważ po powrocie uczniowie stwierdzili, że nie tylko pomogli bezbronnym stworzeniom, ale także czują, że zrobili coś sami dla siebie – czują się potrzebni, spełnieni, czują satysfakcję, że mogli i mogą pomagać słabszym i w potrzebie. Magdalena Sawicka











POLECAMY! "Dziewczynka z szóstego księżyca" Ostatnio wypożyczyłam bardzo ciekawą książkę pt. „Dziewczynka z Szóstego Księżyca”, której autorką jest Moony Witcher. Już sam tytuł książki wydaje się być interesujący. Książka ma 301 stron i jest podzielona na 14 rozdziałów. Dodatkowo dołączony jest do niej notatnik dziadka Miszy. W tytule książki zawarte są słowa „Szósty Księżyc”. Szósty Księżyc to planeta zwana Xorax, na której żyją istoty ze światła. Tytuł informuje także o Dziewczynce. Dziewczynka nazywała się Nina i pochodziła ze świata realnego. Moim ulubionym rozdziałem w tej książce jest rozdział 14 zatytułowany: „Kamienny Kielich i Skrzydlaty Lew”. Opowiada on o tym, jak Nina próbuje pod wodą odebrać złemu Karkonowi Kamienny Kielich. Wtedy dzieją się fantastyczne i wzruszające rzeczy, jak np. zranienie Skrzydlatego Lwa. Innym zabawnym w momentem jest ten, jak Dziewczynka z Szóstego Księżyca zażywa miksturę, która zamienia ją w brzydką dziewczynkę oraz zmienia jej charakter. Każdy rozdział tej książki jest interesujący. Moim ulubionym miejscem w tej ciekawej książce jest Wyspa Wielkanocna, na której Nina spotyka Moai czyli kamienne istoty, które przekazują myśli dzieci na Szósty Księżyc czyli Xorax. Wszystkie przygody są związane z alchemią, ponieważ Xorax to planeta alchemii. Celem tych wszystkich przygód jest ocalenie Szóstego Ksieżyca. Dlaczego ocalenie? Xorax to planeta, która potrzebuje do życia myśli i marzeń dzieci. Niestety musiał pojawić się ktoś, kto chciał to wszystko zniszczyć czyli przerwać kontakt myśli i marzeń dzieci z Szóstym Księżycem. Był to Karkon Ca’d’oro. To on chciał wszelkiego nieszczęścia dla ludzi, którzy pragnęli dobra i dążyli do ocalenia Xorax. Karkon Ca’d’oro nie działał sam, zbudował roboty bardzo podobne do dzieci, którymi posługiwał się w walce z Dobrem. Miał on także asystenta – Viscolo, zwanego Jednookim, ponieważ nie miał jednego oka. Dziewczynce z Szóstego Księżyca towarzyszyli jej rówieśnicy, przyjaciele dziadka Miszy: Fiore, Dodo, Roxy i Francesco zwany Cesco. Prawdziwe nazwisko dziadka Miszy brzmiało: Michaił Meszyński. On również był po stronie Dobrych Magów (tych którzy chcieli oclić planetę) znających się na alchemii i na Xoraxie. Nina posiadała także berło, które nazywało się Taldom Lux.



Taldom został wykuty ze złota filozofów. Jego zwieńczenie stanowiła głowa Gugi, magicznego ptaka z oczami goazylu, które jaśniały oślepiającym blaskiem. Była to magiczna broń Dobrych Magów z Szóstego Księżyca. Każdy Xoraxanin posiadał taki przedmiot. Taldom miał liczne niewyobrażalne właściwości, a użyty przeciwko wrogom miotał śmiercionośne promienie. Mógł też czynić niewidzialnym. Tylko Dobrzy Magowie mogli korzystać z mocy tego berła i odkrywać Szósty Księżyc. Planeta Szósty Księżyc posiadała także własne minerały i metale, mające stałe, magiczne właściwości, na które nie miały wpływu nawet zabiegi złowrogich sił. Były one podstawowym narzędziem Dobra w walce ze złem. Przykładem takich minerałów i metali są: srebro, które oczyszcza i nadaje skórze biały blask, miedź, która zwiększa siły życiowe, żelazo, które w połączeniu ze złotem daje niewidzialność. Bardzo wszystkich zachęcam do przeczytania tej fascynującej książki, ponieważ zawiera ona bardzo dużo przygód, można w niej napotkać na wiele ciekawych miejsc i magicznych zdarzeń, które nie przytrafiają się w świecie realnym. Polecam Kinga Mielnik, klasa 4 a „Osobliwy dom pani Peregrine” Książkę pt. „Osobliwy dom pani Pregrine” napisał Ransom Riggs w 2011 roku. Rok później książka została przetłumaczona na język polski. Głównym bohaterem książki jest 16-letni Jacob Portman. Pewnego dnia nastolatek jest świadkiem tajemniczej śmierci dziadka. Postanawia on więc pojechać do Walii, aby odkryć fakty z przeszłości mężczyzny. Świat realny zaczyna się mieszać z osobliwcami ze starych fotografii. Kiedy Jacob natrafia na ruiny osobliwego domu pani Pregrine, uświadamia sobie, że dzieci ze zdjęć mogą być niebezpieczne. Co się więc stanie, gdy chłopiec je spotka? Czy tajemnice, które mu wyjawią będą miały duży wpływ na jego życie? Tego dowiesz się czytając tą książkę! Polecam Weronika Gęca klasa II a



NASI IDOLE Cristiano Ronaldo urodził się dnia 5 lutego 1985 r. w Funchal , w mieście w Portugalii. Ronaldo ma obecnie 32 lat, jest napastnikiem , pomocnikiem w Realu Madryt. Ma 185cm wysokości, waży 84kg. Jego pseudonim to CR7 i Cris. Na koszulce ma numer 7. Klubową karierę Ronaldo rozpoczął w wieku 8 lat, w małym klubie CF Andorinha, gdzie sprzątał jego ojciec. W wieku 10 lat zainteresowały się nim dwa największe kluby z Madery: CS Maritimo i CD Nacional ale ostatecznie trafił do Nacionalu , gdzie grał do 2001 r., bowiem w tym roku przeniósł się do Sportingu. W czasie mistrzostw Europy U_17 był obserwowany przez Liverpool FC i Juventus po tym, jak jego zespół pokonał reprezentację Angli, lecz ostatecznie trafił do Manchesteru United. W spotkaniu Ligi Mistrzów Manchasteru United z AS Roma (7:1) strzelił swoje pierwsze gole w Lidze Mistrzów. Mistrz Anglii w sezonie 2006/2007 oraz 2007/2008 z drużyną Manchesteru United. 26 czerwca 2009 roku Real Madryt potwierdził, że Cristiano Ronaldo dołączy do zespołu 1 lipca po podpisaniu sześcioletniego kontraktu oraz uzgodnieniu warunków



umowy. Na mocy umowy Portugalczyk ma zarabiać 13 milionów euro na sezon zaś klauzula wykupu wynosi miliard euro. Prezentacja Cristiano Ronaldo jako gracza Realu Madryt odbyła się 6 lipca, zawodnik otrzymał koszulkę z numerem 9, którą przed nim nosił ostatnio Javier Saviola. Podarował mu ją były zawodnik Realu Alfredo Di Stéfano. Na Estadio Santiago Bernabéu w czasie prezentacji Ronaldo było obecnych 80 tysięcy kibiców, przez co pobił on rekord należący do Diego Maradony, którego witało 75 tysięcy fanów, po tym jak w roku 1984 przeszedł z FC Barcelona do SSC Napoli. Cristiano Ronaldo został ojcem 17 czerwca 2010 roku. Wówczas na świat przyszedł Cristiano Ronaldo Junior. Chłopiec jest wierną kopią taty, ma sławę, bogactwo i urodę. Matka Crisiano Ronaldo Juniora jest nieznana, ale wiemy że jest Portugalką Lionel Messi ur. 24 czerwca 1987r. W Rosario w mieście w Argentynie. Messi ma obecnie 30 lat, jest pomocnikiem i napastnikiem w FC Barcelonie. Ma 169cm wysokości, waży 67kg. Jego pseudonim to La Pulga Atomica (Atomowa Pchła). Na



koszulce ma numer 10. Rodzina piłkarza ze strony ojca pochodzi z włoskiego miasta Ankona, skąd jeden z przodków, Angelo Messi, wyemigrował w 1883 do Argentyny. Piłkarz ma starsze rodzeństwo: braci Rodrigo i Matíasa oraz siostrę Marię Sol. Mając pięć lat, Messi zaczął grać w piłkę w lokalnym zespole Grandoli, który to prowadził jego ojciec Jorge]. W 1995 roku trafił do Newell’s Old Boys, klubu mającego siedzibę w Rosario, rodzinnym mieście piłkarza. W wieku 11 lat zdiagnozowano u niego karłowatość przysadkową. Występujące w argentyńskiej Primera División River Plate zainteresowało się jego pozyskaniem, jednak klubu nie było stać na leczenie, którego miesięczne koszty wynosiły 900 dolarów. Ojciec piłkarza skontaktował się ze skautami hiszpańskiej Barcelony, którzy po obserwacji gry Messiego zgodzili się opłacać koszty kuracji. Dyrektor sportowy klubu Carles Rexach zaproponował Messiemu kontrakt na serwetce, ponieważ nie miał przy sobie innego papieru. Piłkarz wraz z ojcem przeprowadził się do Hiszpanii i zaczął występować w młodzieżowych drużynach klubu. 6 lipca 2016 roku Lionel Messi i jego



ojciec Jorge zostali skazani przez Sąd w Barcelonie na karę 21 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata i grzywnę (Lionel 2 mln euro grzywny, a jego ojciec 1,5 mln). Obaj oskarżeni byli za narażenie skarbu państwa na stratę ponad 4,1 mln euro w latach 2007–2009. Messi zdobył osiem mistrzostw Hiszpanii i cztery razy wygrał Ligę Mistrzów. W 2012 roku zdobył pięć goli w wygranym 7:1 meczu Ligi Mistrzów z Bayerem Leverkusen i został pierwszym piłkarzem, który to uczynił. W następnym spotkaniu z Milanem strzelił dwie bramki i z 14 trafieniami na koncie wyrównał rekord rozgrywek należący do José



Altafiniego. Został wówczas po raz czwarty królem strzelców Ligi Mistrzów, czym ustanowił nowy rekord. W sezonie 2011/2012 zdobył 73 gole we wszystkich rozgrywkach, najwięcej w historii piłki nożnej. W lidze strzelił 50 bramek i ustanowił także rekord tych rozgrywek. Lionel Messi zdobył medal zasługi dla sportu. Robert Lewandowski ur. 21 sierpnia 1988 w Warszawie, polski piłkarz występujący na pozycji napastnika w niemieckim klubie Bayern Monachium oraz w reprezentacji Polski, której jest kapitanem. Członek Klubu Wybitnego Reprezentanta. Uczestnik Mistrzostw Europy 2012 , 2016 i 2017. Robert ma 1,85m wysokości i waży 79kg. Na koszulce ma numer 9. Obecnie ma 29 lat. Wychowanek Varsovii Warszawa. W swojej karierze reprezentował także barwy Delty Warszawa, Legii II Warszawa, Znicza Pruszków, Lecha Poznań oraz Borussii Dortmund. Karierę zaczynał w Partyzancie Leszno, nie był jednak zawodnikiem tego klubu, a jedynie mógł uczestniczyć w treningach dzięki ojcu, który tam pracował. W 1997 trafił do Varsovii Warszawa, gdzie grał



przez 7 lat. Występował także w Delcie Warszawa. W stołecznym klubie grał do lata 2005 i strzelił dla niego w IV lidze cztery bramki. Sezon 2005/2006 rozpoczął w Legii II Warszawa. Dla rezerw „Wojskowych” w III lidze strzelił dwie bramki. 1 czerwca 2008 zadebiutował w reprezentacji Polski do lat 21 w zremisowanym 2:2, meczu towarzyskim z Białorusią. 10 września 2008 Lewandowski zadebiutował w reprezentacji Polski w meczu wyjazdowym eliminacji Mistrzostw Świata 2010 przeciwko San Marino. W tym spotkaniu strzelił również swojego pierwszego gola w kadrze, ustalając wynik końcowy na 2:0. 4 stycznia 2014 podpisał 5-letni kontrakt z Bayernem Monachium, którego zawodnikiem został 1 lipca 2014 po wygaśnięciu umowy z Borussią Dortmund. Robert Lewandowski ma kochającą żonę Annę Lewandowską. Robert ma również mamę Iwonę Lewandowską, ojca Krzysztofa Lewandowskiego oraz siostrę Milenę Lewandowską. Dominik Zdunek klasa II



KILKA SŁÓW O EUROWIZJI Eurowizja, czyli konkurs piosenki, który jest mało znany wśród młodzieży i nie jedna osoba myśli, że jest to bardzo nudny i zwykły konkurs. Ja chciałabym to myślenie zmienić i przybliżyć wszystkim czytającym ten artykuł, jak wspaniałym konkursem jest Eurowizja. Spróbuję opisać wszystkie interesujące zagadnienia dotyczące tej imprezy. Do roboty!!! EUROWIZJA- po angielsku Eurovision Song Contest, w skrócie ESC, z francuskiego Concuors Eurovision de la Chanson, potocznie Eurowizja. Konkurs organizowany corocznie od 1956 roku, w którym biorą udział przedstawiciele publicznych stacji telewizyjnych zrzeszonych w Europejskiej Unii Nadawców (EBU). Aktywne uczestnictwo w Eurowizji nie jest zależne od geograficznego położenia kraju. W całej historii konkursu wzięło w sumie udział 51 państw. Po udziale w Konkursie Piosenki Eurowizji swoją karierę rozpoczęło wiele międzynarodowych gwiazd: Zespół ABBA w roku 1974, Celine Dion w roku 1988, Julio Iglesias w 1970 roku. 23 maja 2015 roku wpisano konkurs do księgi rekordów Guinessa jako najdłużej transmitowany coroczny konkurs muzyczny w historii. W latach 2004-2008 konkurs odbywał się w dwóch częściach- półfinał i finał, natomiast w 2008 roku wprowadzono zmianę, polegającą na tym, że odbywają się dwa półfinały i finał. Podczas koncertu, kiedy zostaną zaprezentowane wszystkie konkursowe propozycje, rozpoczyna się głosowanie na poszczególne utwory. Muszę zwrócić szczególną uwagę na fakt że w głosowaniu pomija się piosenkę własnego kraju. Według mnie najlepszy sposób głosowania następował w latach 1998-2008, gdzie zwycięzce wybierali telewidzowie wysyłając SMSa lub za pomocą telefonów. Jednak zmieniło się to w 2008 roku- moim zdaniem na niekorzyść konkursu. Zmiana polegała na tym, że punkty przyznawane były danej piosence w połowie przez widzów i komisję sędziów. Od 1975 roku punktami nagradza się 10 najwyżej cenionych piosenek tj.: najlepsza otrzymuje 12 punktów, kolejna- 10, a pozostałe od 8 do 1 punktów. Zwycięstwo



uwiecznione jest wręczeniem statuetki oraz możliwością zorganizowania konkursu w następnym roku. Większość ludzi z pewnością zadaje sobie pytanie- no dobrze a skąd pieniądze na konkurs? Już wyjaśniam. Znaczna część kosztów na przygotowanie konkursu pokrywana jest przez komercyjnych sponsorów oraz składki płacone przez kraje uczestniczące. Stacje telewizyjne wpłacają opłaty za prawo do jego transmisji, a wysokość składek jest uzależniona od liczby ludności w danym kraju. Muszę zwrócić uwagę że kraje tj.: Francja, Hiszpania, Wielka Brytania, Niemcy i Włochy mają najwyższe składki a tym samym zapewnione miejsce w stawce finałowej. Konkurs finansowany jest również poprzez wpływ subwencji rządowych, sponsorów, środków własnych stacji telewizyjnych, reklamy oraz wpływ ze sprzedaży biletów i gadżetów eurowizyjnych. Ważnym faktem jest to, że krajem z największą libą wygranych jest Irlandia- 7 zwycięstw. Polska uczestniczy w konkursie eurowizji od 1994 roku gdzie drugie miejsce zajęła Edyta Górniak z utworem "To nie ja!" Nasz kraj nie brał udziału w konkursie w latach 2000, 2002, 2012, 2013. W roku 2011 powodem wycofania się z imprezy były przystępowania do mistrzostw Europy w piłce nożnej i letnich igrzysk olimpijskich. Powróciliśmy do udziału w 2014 roku i reprezentowali nas Cleo i Donatan z utworem "My Słowianie". Ważnym faktem jest również to, że pierwszą



reprezentantką naszego kraju miała być Jautor w 1975 roku, jednak Polska nie została dopuszczona do udziału. Moim zdaniem przed ostatni rok Eurowizji tj. 2016 był bardzo ciekawym konkursem a piosenki, które brały udział były na bardzo wysokim poziomie. Piosenka konkursowa z Polski była piosenką z dużym przesłaniem wyrażającą dużo emocji. Po ogłoszeniu wyników, Polska zajęła 8. miejsce, dużo czasu spędziłam na forach internetowych sprawdzając różne opinie na temat imprezy. Natknęłam się na wiele opinii co do utworu Michała Szpaka, że powinien zdobyć o wiele wyższe miejsce, a jego poziom był bardzo wysoki. Po konkursie Polski wykonawca zdobył bardzo wielu zwolenników i fanów. Muszę zaznaczyć że większość piosnek biorących udział są to piosenki z dużym przesłaniem i "mądrym" tekstem, a występy artystów są interesujące i zaskakujące. Ja sama jestem wielkim fanem Eurowizji, będę brać czynny udział w tym konkursie w 2017r. Zamierzam głosować, namówię też do tego moją rodzinę. Mam nadzieję że w tych paru zdaniach przybliżyłam większości z Was Konkurs Eurowizji i jej zasady. Myślę, że również zachęciłam co niektórych do oglądania i uczestnictwa w tak wielkiej imprezie muzycznej. Emilia Fatyga, klasa II a



KONKURSY O PATRONIE SZKOŁY LUBLIN Archidiecezjalny Konkurs Wiedzy o Ojcu Świętym „PIELGRZYMI SZLAK JANA PAWŁA II” 25 kwietnia 2017r. w Szkole Podstawowej nr 51 im. Jana Pawła II w Lublinie miał miejsce Archidiecezjalny Konkurs Wiedzy o Ojcu Świętym „PIELGRZYMI SZLAK JANA PAWŁA II” - I pielgrzymka Ojca Świętego do Ojczyzny. Konkurs odbył się pod honorowym patronatem Ks. Arcybiskupa Stanisława Budzika i Lubelskiego Kuratora Oświaty Pani Teresy Misiuk.Skierowany był do uczniów kl. IV – VI szkół podstawowych oraz gimnazjów imienia Jana Pawła II z Archidiecezji Lubelskiej. Naszą szkołę podczas konkursu reprezentowali Mateusz Płaza i Aleksandra Wojtysiak z klasy VIb



/kategoria klas IV – VI SP/ oraz Paulina Gajur z kl. Ib, Magda Podpora i Kinga Wierzbicka z kl. IIIa. Zadaniem każdego z uczestników konkursu było rozwiązanie, w czasie 45 minut, indywidualnego testu pisemnego składającego się z ponad 30 zadań. Pomimo tego, że pytania były bardzo szczegółowe i dość trudne doskonale poradziły sobie z nimi uczennice naszego gimnazjum.Wyniki konkursu przedstawiają się następująco: 1. I miejsce - Magda Podpora, Gimnazjum im. Jana Pawła II w Mętowie 2. II miejsce - Emilia Pituch, Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II w Wólce Ratajskiej 3. III miejsce - Paulina Gajur, Gimnazjum im. Jana Pawła II w Mętowie Wyróżnienia: Natalia Łukasik, Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II w Wólce Ratajskiej Marta Haraszuk, Gimnazjum im. Jana Pawła II w Puchaczowie Kinga Wierzbicka, Gimnazjum im. Jana Pawła II w Mętowie KRAŚNIK 18 maja 2017r., w 97 rocznicę urodzin



Świętego Jana Pawła II, w Zespole Placówek Oświatowych nr 2 w Kraśniku odbył się XII Wojewódzki Turniej Wiedzy o Janie Pawle II. Tegoroczna edycja turnieju przebiegała pod hasłem: „Idźcie i głoście”. Patronat honorowy nad konkursem sprawował Lubelski Kurator Oświaty. Do udziału w turnieju zgłosiły się drużyny z 15 szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z województwa lubelskiego. Młodzież biorąca udział w turnieju musiała wykazać się nie tylko znajomością biografii Karola Wojtyły, wiedzą o Jego pontyfikacie, wydarzeniami związanymi ze śmiercią, pogrzebem, procesem beatyfikacyjnym i kanonizacyjnym Jana Pawła II, ale również szczegółową znajomością książki autorstwa Jana Pawła II pt.: „Przekroczyć próg nadziei”. W konkursie nasze gimnazjum reprezentowała drużyna w składzie: Magda Podpora i Kinga Wierzbicka z kl. IIIa, Katarzyna Brauze z kl. IIa i Paulina Gajur z kl. Ib. Dziewczęta znakomicie poradziły sobie z większością pytań konkursowych uzyskując łącznie 19 punktów. Taki wynik pozwolił im na zajęcie II miejsca w konkursie. Zwycięzcą okazała się drużyna z Kraśnika, która zdobyła tylko o jeden punkt więcej od naszej reprezentacji. Nagrody i dyplomy zwycięzcom wręczył lubelski wicekurator oświaty pan Eugeniusz Pelak, honorowy gość turnieju. Naszej drużynie serdecznie gratulujemy wspaniałego wyniku i życzymy kolejnych sukcesów w konkursach wiedzy o patronie naszej szkoły Świętym Janie Pawle II. RUDNIK SZLACHECKI 19 maja 2017r. w Szkole



Podstawowej im. Królowej Jadwigi w Rudniku Szlacheckim odbył się XIII Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Janie Pawle II. Odbiorcy uczniowie klas IV – VI SP Mateusz Płaza – III miejsce Jowita Wójcik – IV miejsce Szkołę reprezentowały ponadto Patrycja Wierzbicka i Wiktoria Wojtysiak. OLIMPUS OGÓLNOPOLSKA OLIMPIADA WIEDZY O JANIE PAWLE II W dniu 31 marca 2017 r. w naszej szkole została przeprowadzona ogólnopolska olimpiada wiedzy o Janie Pawle II. Celem olimpiady było pogłębianie wiedzy o życiu i posłudze papieskiej Jana Pawła II wśród młodzieży szkolnej. WYNIKI: Kategoria – gimnazja Patrycja Wilczyńska – 3 miejsce Katarzyna Brauze, Magda Podpora, Paulina Gajur – 4 miejsce Kinga Wierzbicka – 14 miejsce Kategoria – SP Mateusz Płaza – 4 miejsce Agata Rekiel LEKTURA NA WAKACJE
"Obsydian" to pierwszy tom serii Lux w pierwszoosobowej narracji. Jest to powieść, którą z łatwością można zakwalifikować jako romans paranormalny.


Na pewno osoby, które już wcześniej interesowały się tą pozycją, zdążyły zorientować się, kim jest tajemnicze rodzeństwo. Głównym wątkiem powieści jest relacja pomiędzy dziwnie zachowującym sie sąsiadem głównej bohaterki i samą bohaterką, czyli Katy. On, niezwykle atrakcyjny chłopak, ale z okropnym zachowaniem nie chce, by Katy nawet przyjaźniła się z jego siostrą. Bohaterowie cały czas się kłócą, sprzeczają, wyzywają, nie można nie zauważyć pomiędzy nimi chemii. Przyciąganie między nimi jest naprawdę silne, autorka doskonale ukazała ich relacje, czytając o ich zachowaniu nie mogłam pozbyć się uśmiechu błąkającego się mi na ustach. Kreacja bohaterów jest dość dobra, szczególnie spodobała mi się ona w postaciach najważniejszych, czyli Kat i Deamonie. Reszta była raczej tłem, nie wyróżniali się szczególnie, odstawali od tej dwójki. Autorka poświęciła im niewiele uwagi. Ale nie przeszkadzało mi to szczególnie, gdyż również i ja skupiałam się właśnie na tych dwóch postaciach podczas odbioru tekstu. Ciągłym tłem wydarzeń było odkrywanie zagadki sąsiadów przez Kat, nie starała się ona szczególnie, ale przebywając wciąż z Dee i z jej bratem nie mogła żyć w ciągłej niewiedzy. Zachowanie bliźniaków



zaczynało ją dziwić, widziała coraz więcej, choć sądzę, że sama nigdy nie odkryłaby rozwiązania. Musze przyznać, że nie spodziewałam się tak wciągającej i intrygującej powieści. Miałam okazję poznać nietuzinkową historię, na którą nie mogłam pozostać obojętna. Mojej przygodzie z lekturą towarzyszyło także poczucie humoru. Jak tylko pojawiał się Daemon, od razu robiło się ciekawiej. "Obsydian" to lektura obowiązkowa dla każdego, kto lubi dobrą literaturę dla młodzieży z kosmitami w tle. To zdecydowanie książka, która niejedną osobę pozostawi w osłupieniu z głupim uśmieszkiem na twarzy. Recenzje zebrała Dominika Ciesielska, klasa II a



Veronica Roth to autorka bestsellerowej serii pt. „Niezgodna”. Jej nowa książka „Naznaczeni śmiercią” to kolejna opowieść o walce młodych ludzi w intencji dobra i sprawiedliwości. Moim zdaniem jest to doskonała lektura na wakacje. Gdzieś w odległej galaktyce, na jednej ze skolonizowanych planet, w bliżej nieokreślonej przyszłości żyje Akos – spokojny, cichy chłopak. Jeden z trójki dzieci wyroczni pokojowo nastawionego ludu Thuvhe. Ten lud, jak również i wiele innych w tej galaktyce prowadzi ciągłą walkę z ludem Shotet – bezwzględnym, okrutnym, rządnym krwi i walki. Akos ze swoim bratem wpada w wir tej walki i musi pokonać swoje opory i też zacząć walczyć, nie tylko o swoje życie ale także jego najbliższych. Ryzek – okrutny władca tego ludu całkowicie panuje nawet nad swoją własną siostrą, posadającą niebezpieczny dar zadawania bólu, co on z premedytacją wykorzystuje. Jedyną osobą, która jest w stanie zbiżyć się do niej i wyciszyć w niej tę będącą dla miej przekleństwem umiejętność jest Akos i przez to coraz bardziej zbiżają się do siebie. Cyra zaczyna zauważać w nim nie tylko swojego służącego czy adepta sztuk walki ale także przyjaciela, który walczy o te same wartości, którymi są: zaufanie, szacunek czy bezwarunkowe oddanie rodzinie. Julia Kuzyk, klasa II a

POMYSŁ NA LEKTURĘ! Uczniowie klasy II B na zajęciach z języka polskiego przygotowywali gry dydaktyczne na podstawie "Zwiadowców". Każda grupa miała przygotować grę, która związana jest z treścią lektury. Jak się okazało, pomysłów było wiele i każdy wyjątkowy. Oto fotograficzna relacja z tego wydarzenia. Beata Jeleniewska





20 CZERWCA 2017 ODBYŁO SIĘ UROCZYSTE POŻEGNANIE UCZNIÓW KLAS TRZECICH GIMNAZJUM. UCZNIOWIE KLASY III A I III B i IIIC POD KIERUNKIEM SWOICH WYCHOWAWCZYŃ PAŃ: MAGDALENY MAŁEK I ELWIRY MARTYS GÓRNEJ I BEATY WRZEŚNIEWSKIEJ RZYGOTOWALI UROCZYSTY APEL Z TEJ OKAZJI. PRZYGOTOWANIEM POLONEZA JAK ZAWSZE ZAJĄŁ SIĘ PAN DARIUSZ SAWICKI.



Dyrekcji oraz całemu Gronu Pedagogicznemu okazji zakończenia roku szkolnego dziękujemy za wielki trud włożony w naszą edukację, za wszystkie lata starań, abyśmy mogli powoli wkraczać w dorosłe życie, za przekazaną wiedzę, cierpliwość, serce, dobre słowo i wychowanie! Naszym koleżankom i kolegom życzymy wspaniałych wakacji w wymarzonych miejscach! DO ZOBACZENIA WE WRZEŚNIU!