Musisz zainstalować flash player pobierz instalator








Powitanie jesieni
Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła, To ty, to ty jesteś ta dziewczyna, Która do mnie na ulicę wychodziła. Julian Tuwim


Witam w kolejnym, jesiennym już wydaniu „Niecodziennika”. Mam nadzieję, że te pierwsze miesiące szkoły nie były dla was bardzo trudne, ale upłynęły w miłej, powakacyjnej atmosferze. Listopad to czas, kiedy już powinniśmy przestać żyć wakacjami, pamiętajmy, że nauka oraz to, jak pracujemy, wpłynie na to, kim się staniemy w przyszłości. Chciałabym szczególnie powitać nowych uczniów, którzy uczą się w murach naszej szkoły. Mam nadzieję, że każdy z was - pierwszaków czuje się dobrze w naszym Zespole Szkół i zawiera nowe przyjaźnie. Natomiast maturzystom życzę chęci do nauki i powodzenia na maturze :P Aleksandra Jamka Red. naczelny "Niecodziennika" Książki



Ksiązki na jesień! Biblioteka Zespołu Szkół im. ks. J. Tischnera zakupiła z funduszy Rady Rodziców jesienne nowości. Zapraszamy Czytelników „Tischnerowskiej” biblioteki. Przyjdź – zobacz – pożycz książkę! NASI NAUCZYCIELE
Wywiad z p. Pawłem Gniadkiem, nauczycielem przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół


1. Jest Pan absolwentem naszej szkoły. Jak wspomina Pan swoje szkolne lata w dobczyckim ZS? - Szkolne lata, spędzone w ZS wspominam bardzo dobrze, byłem pierwszym rocznikiem o profilu technik elektronik. Moim ulubionym przedmiotem była matematyka. 2. W Zespole Szkół jest Pan nauczycielem przedmiotów zawodowych. Co najbardziej ceni Pan w swojej pracy. - Bardzo lubię elektronikę i informatykę i w tym staram się spełniać, również współpraca z młodymi ludźmi daje mi dużo radości i to, że mogę im coś przekazać. 3. Co Pan uważa za swój największy sukces zawodowy? - Jest to dość trudne pytanie, bo ja nie uważam, że osiągnąłem jakiś sukces. Ja tak naprawdę cały czas się rozwijam.



4. Jak Pan wspomina swoje studia? - Bardzo dobrze Studiowałem na AGH. Byłem na kierunku elektrotechnik specjalność inżynieria komputerowa w przemyśle. Natomiast moja praca magisterska miała tytuł „Identyfikacja pojazdów będących w ruchu za pomocą czujników piezoelektrycznych umieszczonych pod jezdnią”. 5. Jakie ma Pan zainteresowania i w jaki sposób Pan je realizuje? - Na to pytanie mógłbym odpowiadać przez cały dzień. Jestem bardzo aktywnym człowiekiem. Interesuję się miedzy innymi narciarstwem. Ekscytuję się również okrętami podwodnymi. Bardzo lubię podróżować, podczas ostatnich wakacji przemierzyłem ok. 6000 km ( Polskie morze – AmsterdamBelgiaFrancjaSzwajcaria). ). Grałem również w siatkówkę, byłem jednym z najlepszych rozgrywających, niestety kontuzja mnie wykluczyła. Windsurfing, kitsurfing to również moje zainteresowania. Lubię wodę w każdym stanie skupienia. Jestem również ratownikiem WOPRu oraz płetwonurkiem certyfikowanym. Od 6 lat gram w hokeja ( w Oświęcimiu) , jest to moje hobby , bardzo to lubię. Myślę jednak, że głównie jestem rozpoznawany przez to, że latam na paralotni. Paralotniarstwo jest czymś ciekawym, kiedy latam nad ziemią czuję adrenalinę. Przez 20 lat latałem swobodnie, natomiast od 2 lat latam z napędem. 6. Jaka jest Pana ulubiona książka i dlaczego warto ją przeczytać? Zacznijmy od tego, że niezbyt lubię czytać, ale to nie znaczy, że w ogóle nic nie czytałem. Sięgnąłem kiedyś po twórczość Ericha von Dänikena, przeczytałem większość jego książek oraz „Polowanie na Czerwony Październik” Toma Clancy'ego. Dziękujemy! Rozmawiały: Ola i Weronika Koncertowo
Kronika wydarzeń muzycznych


Pomimo tego, iż wakacje już dawno za nami, to wielu z nas nadal ma ochotę wybrać się na dobry koncert. Może ulubionego wykonawcy, a może spontanicznie wybrać się na koncert jakiejś kapeli, której jeszcze się nie zna. Mam tę przyjemność zaprezentować Wam rozkład koncertów, które odbędą się w najbliższym czasie w naszej okolicy i nie tylko… 12.10.17. – Sting bardziej znany jako autor takich przebojów jak: „Englishman in New York”, lub „Shape of my heart” czyli piosenkę znaną z filmu „Leon zawodowiec”. Koncert odbędzie się w Tauron Arenie w Krakowie 12.10.17. – Jamal tego samego dnia odbędzie się koncert grupy popowej z Radomia znanej z piosenek: „Peron” czy „Policeman”. Zespół promuje nową płytę zatytułowaną „1994”. Koncert odbędzie się w klubie „Forty Kleparz” w Krakowie



12.10.17. – Farben Lehre niestarzejąca się grupa rockowa, zagra w Krakowie w klubie „Gwarek” 14.10.17. – Andrzej Piaseczny tego wykonawcę nie trzeba nikomu przedstawiać. W Krakowie (w ICE Kraków Congress Centre) będzie on obchodzić swoje 25-lecie pracy scenicznej 17.10.17. – Imany francuska piosenkarka wystąpi po raz kolejny zagra w Polsce na Tauron Arenie w Krakowie. 22.10.17. – Måns Zelmerlöw, zwycięzca konkursu Eurowizji w 2015 roku, zagra w klubie „Kwadrat” w Krakowie 11.11.17. – Andrea Bocelli śpiewak operowy obdarowany niezwykłym darem, zaśpiewa w krakowskiej Tauron Arenie. 14.11.17. – The Rasmus, fińska kapela rockowa znana z piosenki „In the shadows” zagra w klubie „Kwadrat” w Krakowie. 27.01.18. – David Guetta legenda EDM zagra w Tauron Arenie w Krakowie.



7.02.18. – Depeche Mode brytyjski zespół zagra aż trzy koncerty w Polsce, jednym z nich, będzie ten w Tauron Arenie w Krakow Ponadto: 20.10.17. – Alter Bridge w klubie „Progresja” w Warszawie 6.11.17. – Queen & Adam Lambert w Atlas Arenie w Łodzi 29.11.17. – Milky Chance w klubie „Progresja” w Warszawie Przemek 41 AHK - łącznie 816 l krwi!
ODDAJĄC KREW, RATUJESZ ŻYCIE!


28 września w naszej szkole odbyła się 41. Akcja Honorowego Krwiodawstwa. Zarejestrowało się łącznie 29 dawców, a krew oddały 23 osoby z klas 3L1, 3T1, 3T2, 3E, 3M, 4T1 oraz absolwenci, a także nasz nauczyciel przedmiotów informatycznych, pan Grzegorz Skuza. W sumie zebrano 10,35l drogocennego płynu, a w ciągu tych 41 akcji nasza szkoła zebrała łącznie 816l krwi. Acją Honorowego Krwiodawstwa zajmowali się nauczyciele: Ewa Mikołajczyk, Jacek Mikołajczyk, Danuta Ścibor, a także mechatronicy z klasy 2T2: Arkadiusz Ziółkowski i Damian Gatlik Następna akcja w naszej szkole odbędzie się 15 grudnia, na którą zapraszamy. Paulina Ślubowanie pierwszoklasistów Dotrzymać przysięgi! Złożyli hołd Patronowi



W połowie października br. miało miejsce ślubowanie uczniów klas pierwszych, z udziałem zaproszonych gości, m.in. przedstawicieli Starostwa Powiatowego, Rady Rodziców oraz służb mundurowych. Ceremonii przewodniczył Paweł Słowik, kierownik szkolenia praktycznego i opiekun klas mundurowych. Po uroczystym ślubowaniu na sztandar szkoły uczniowie klas pierwszych zostali przyjęci do społeczności szkolnej, zostały złożone wiązanki kwiatów przy Patronie ks. J. Tischnerze oraz pod pomnikiem por. pil. Kazimierza Bursztyna.



Wicedyrektor Wioletta Wyroba zwróciła uwagę pierwszoklasistów m.in. na istotne znaczenie honoru: Pamiętajcie, nic tak nie plami honoru, jak niedotrzymywanie danego słowa. Zawsze dotrzymujcie przysięgi, nie przynoście sobie wstydu! Redakcja Dzień Edukacji Narodowej
Dzień ten jest uroczyście obchodzony w instytucjach związanych z oświatą jako polskie święto oświaty i szkolnictwa wyższego. Upamiętnia rocznicę powstania Komisji Edukacji Narodowej.


13 października br. w Zespole Szkół im. ks. J. Tischnera był obchodzony w sposób szczególny i obfitował w znaczące wydarzenia dla społeczności „Tischnera”. Goszczący na uroczystości przedstawiciel Powiatu Myślenickiego, wicestarosta Tomasz Suś, życzył nauczycielom zdrowia i wytrwałości a uczniom dużo szacunku wobec drugiego człowieka. Z kolei wicedyrektor Mariola Żelazna odczytała zgromadzonej społeczności list gratulacyjny od 6. batalionu logistycznego w Krakowie.Z okazji Dnia Edukacji Narodowej w naszym Zespole odbyła się również uroczysta akademia; w sali obsługi konsumenta ZS zebrali się nauczyciele obecnie pracujący, zaproszeni emeryci, pracujący niegdyś w naszej szkole oraz pracownicy administracji i obsługi, bez których placówka szkolna nie mogłaby istnieć. Dyrektor ZS Bogusław Lichoń podziękował nauczycielom za ich trud i wysiłek włożony w pracę z



młodzieżą, oraz wręczył kilkunastu zasłużonym nauczycielom i pracownikom administracji i obsługi dyplomy i nagrody dyrektora. Następnie miał miejsce program artystyczny, w wykonaniu utalentowanych uczniów „Tischnera”, przygotowany przez nauczyciela pracowni budowlanej Andrzeja Pudlika i anglistę Michała Kowala, przyjęty życzliwie i z aplauzem przez zgromadzoną społeczność. O stronę gastronomiczną zadbali jak zawsze nauczyciele i uczniowie pracowni gastronomicznej. Redakcja Labirynt Fauna - recenzja filmu
Tegoroczne rozdanie nagrody „Złotego Lwa” w Wenecji, hiszpański reżyser Guillermo del Toro może uznać za całkowicie udane.


Jego film The Shape of Water zdobył aż cztery nagrody, w tym tę główną nagrodę, czyli oczywiście nagrodę Złotego Lwa, na którą moim zdaniem całkowicie zasłużył. Jednak to nie ten film chciałbym dziś ocenić, lecz jego wcześniejsze dzieło, a mianowicie jeden z najlepszych dramatów (oczywiście moim skromnym zdaniem) w historii kine-matografii, „Labirynt Fauna” z roku 2006, za który reżyser otrzymał 17 różnych nagród, w tym trzy Oscary. Akcja filmu dzieje się w latach 40. w Hiszpanii. Główną bohaterką jest grana przez Ivane Baquero młoda dzie-wczynka imieniem Ofelia, która razem z matką (w tej roli María Isabel Verdú) trafia do domu jej ojczyma, okrutnego kapitana Vidala (Sergi López), który jest na usługach reżimu Franco. Dziecko przytłacza otaczająca je rzeczywistość i ucieka w świat wyobraźni, gdzie spotyka z początku miłego Fauna, który uświadamia ją, że jest dawno zaginioną księżniczką, która musi wykonać trzy zadania, aby wrócić do świata pozbawionego wojny domowej. W międzyczasie, matka dziewczynki zaczyna mieć objawy poważnej choroby, będąc równocześnie w ciąży. Uwielbiam ten film i oglądałem go już około 20 razy, i za każdym z nich czuję się, jakbym oglądał go po raz pierwszy. Genialne aktorstwo, świetna fabuła, bardzo dobrze dobrane stroje i rewelacyjna praca kamery, pozwalają na wczucie się w ten film jeszcze bardziej. Polecam go każdemu. Przemek Premiera filmu w Polsce odbyła się 4 listopada 2011 roku. Reżyserem tej projekcji jest Tate Taylor. Fabuła opowiada o życiu czarnoskórych kobiet w latach 60. Akcja rozpoczyna się, kiedy to młoda dziennikarka, która dopiero zaczyna swoją karierę, postanawia spisać historię służących, niań i kucharek, pracujących u zamożnych ludzi. Główna bohaterka Eugenia "Skeeter" Phelan, która została wychowana przez nianię, zaczynając swoją pracę, decyduje się napisać książkę, ukazującą
„Służące” - recenzja filmu


problem segregacji rasowej. Młoda kobieta, pomimo wielu przeciwności, wytrwale dąży do celu i realizacji planu. Otrzymuje poparcie dwóch Murzynek, które opowiadają o ciężkiej pracy u białych ludzi. Eugenia dowiaduje się m.in., że dzieci są bardziej przywiązane do niań niż do swoich matek, które nie poświęcają im czasu. Informacja ta nie dziwi jej, ponieważ sama była tak wychowywana. Afroamerykanki opowiadają również, że zdarzali się jednak tacy, którzy dobrze traktowali swych oddanych służących. W filmie zostały przedstawione straszne i wzruszające wydarzenia. Pomimo reakcji odwetowych, zastraszania i szantażu, rozmawiające z Eugenią kobiety znalazły w sobie siłę i odwagę, by zmienić swój mały zakątek wszechświata. Według mnie jest to film godny polecenia, który ukazuje problem nietolerancji w latach 60., ale dotyczy również i czasów współczesnych. Każdy zasługuje na szacunek, nieważne jaki ma kolor skóry i czy jest wykształconym człowiekiem, czy nie. Jeśli ktoś jest dobrym i porządnym człowiekiem to zasługuje na szacunek i uznanie. Aleksandra Dobry zawód u "Tischnera"!



Nasz Zespół Szkół jest jedną z dwóch szkół ponad-gimnazjalnych Powiatu Myślenickiego, w której jest realizowany projekt, współ-finansowany ze środków Unii Europejskiej – Centrum Kompetencji Zawodowych. W naszej placówce, ze względu na tradycyjny charakter kształcenia, CKZ dotyczy branży Elektryczno - Elektronicznej. Celem projektu jest m.in. podniesienie kompetencji zawodowych uczniów oraz nauczycieli, poprawa efektywności kształcenia zawodowego poprzez ścisłą współpracę z lokalnymi przedsiębiorcami oraz zwiększenie szans uczniów kształcących się w szkołach zawodowych na zatrudnienie. Grupami docelowymi w projekcie są uczniowie szkół technicznych i zawodowych ponad-gimnazjalnych z terenu powiatu myślenickiego oraz nauczyciele uczący w tych szkołach przedmiotów zawodowych. W ramach projektu realizowany jest szereg zadań, z czego główne to staże lub praktyki u pracodawców, kursy i szkolenia dla uczniów a także kursy podnoszące kwalifikacje



zawodowe i studia pody-plomowe skierowane do nauczycieli. Projekt trwa do końca 2019 r. i obejmuje m.in.: kursy dla uczniów, np. programowanie sterowników PLC, prawo jazdy kat. B, projektowanie AUTOCAD, język obcy zawodowy oraz staże dla uczniów u praco-dawców. Staże i praktyki odbędą się w zakładach pracy, z którymi Zespół Szkół prowadzi długoterminową współpracę – czyli w ESSYSTEM NT, zakładem zajmującym się produkcją oświetlenia LED, w firmie ALFA, zajmującej się projektami i wykonawstwem instalacji elektrycznych i elektronicznych oraz SIGMAELEKTRO, która produkuje m.in. wiązki elektryczne i transformatory. W celu realizacji zadań na odpowiednim poziomie, zakupione zostało nowoczesne wyposażenie dla dwóch pracowni - automatyki i mechatroniki oraz instalacji elektrycznych i elektro-nicznych, poprzedzone pracami budowlano – adaptacyjnymi. Realizacja tak dużego projektu jest elementem długoterminowej strategii rozwoju naszej szkoły, polegającej na ciągłym podnoszeniu jakości kształcenia oraz modernizacji bazy dydaktycznej. Koordynatorem Centrum Kompetencji Zawodowych w Zespole Szkół jest Maciej Machnicki, nauczyciel przedmiotów mechatro-nicznych oraz Paweł Kniaziowski, kierownik warsztatów szkolnych, ze strony merytorycznej projekt wspiera Paweł Słowik, kierownik szkolenia praktycznego, natomiast księgowością zajmuje się Danuta Ciślik. Beneficjentem projektu jest Powiat Myślenicki, który partycypuje w kosztach (10 procent wkładu finansowego). Rada Rodziców Zespołu Szkół dofinansowała prace budowlane, budżet państwa przeznaczył na ten cel 5 procent, natomiast dofinansowanie projektu z UE wyniosło 1 224 061,20 zł, przy całkowitej wartości projektu 1 440 072 zł. Paweł Kniaziowski kierownik warsztatów szkolnych w ZS Goście z Gross - Gerau



W ramach współpracy z Zawodową Szkołą w Gross - Gerau w Niemczech gościliśmy w naszej szkole 15 uczniów wraz z opie-kunami. Uczniowie odbywali praktyki w okolicznych zakła-dach, m.in. Optibiznes, Sigma, EsSystem NT, Piekarnia - Cukiernia Złoty Kłos, Marimex Myślenice, Zakład Instalacyjny Janusz Jopek oraz Urząd GiM Dobczyce. Młodzież szkoliła swoje umiejętności zawodowe i język, nawiązując nowe kontakty zawodowe, mogące im pomóc w przyszłości. Pracodawcy wystawili niemieckiej młodzieży świetne referencje i chwalili za pro-fesjonalizm. Uczniowie z Gross -Gerau już po raz drugi odbyli praktyki w okolicznych zakładach dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus + na realizację praktyk zawodowych w Polsce. We wrześniu - w ramach projektu „Deutschpolnischer Austausch” uczestnicy nie tylko odbywali staże, ale również szkolili język polski na spotkaniu integracyjnym z uczniami z ZS w Dobczycach i poznawali naszą kulturę podczas wycieczek do Krakowa, Oświęcimia i Kopalni Soli

Ilona, Karolina i Marysia z kl. 3LO1 wspominają: Wspólnie spędzaliśmy czas z naszymi nowymi koleżankami i kolegami z Niemiec. Integrowaliśmy się, uczyli i zwiedzali Dobczyce.

w Wieliczce. Uczniowie zdobywali nowe doświadczenia i kontakty podczas pracy w między-narodowym zespole w przed-siębiorstwach, których funkcjonowanie różni się od tych, znanych im z praktyk w Niemczech. Projekt dostarczył im też narzędzi, dzięki którym zwiększą się ich szanse na znalezienie zatrudnienia zarówno na krajowym, jaki i europejskim rynku pracy. Liczymy, że również uczniowie z ZS im. ks. J.Tischnera w Dobczycach będą mieli możliwość podniesienia swoich kompetencji zawodowych w przedsiębiorstwach w Nie-mczech podczas rewizyty w przyszłym roku szkolnym. Marta Wąsik germanistka w ZS Razem graliśmy też w tenisa stołowego i przygotowaliśmy przepyszne pierogi i pizzę. Byliśmy bardzo rozczarowani faktem, iż nasi nowi znajomi muszą już wracać. Jednak, mimo że dzieli nas wiele kilometrów, utrzymujemy nadal kontakt. KĄCIK KULINARNY
Zupa grzybowa


SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) • 600 g grzybów (borowików lub mieszanych borowików i podgrzybków) świeżych lub mrożonych • 2 łyżki masła • 1 drobno posiekana cebula • 1,5 litra gorącego bulionu wołowego lub drobiowego • 200 ml śmietany kremówki • sok z cytryny • 2 łyżki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE • Grzyby oczyścić, umyć i osu-szyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. • Wlać bulion i zagotować. Gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Dodać ubitą (spienioną) śmietankę kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. • Doprawić odrobiną soku z cytryny i podawać z makaro-nem. Teresa Szarlotka z bezą



Składniki: Ciasto: - 40 dag mąki - 150g cukru pudru - 3 żółtka - 120g masła - 3 łyżki śmietany - szczyta soli Nadzienie: - 1 słoik uprażonych jabłek Beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru Wykonanie: Na stolnicę wysypuję mąkę i cukier puder, robię wgłę-bienie i dodaję żółtka, śmieta-nę oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynam od przesie-kania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykła-dam formę na tartę lub torto-wnicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłu-wam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę ok 20 min w 180 st aż będzie widać, ze ciasto traci surowość. Jabłka wykła-dam na upieczony spód ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam - wykładam na jabłka. Całość zapiekam ok 20 min w 180st. Smacznego! Ewelina Sportowy „Tischner”
Zanim coś osiągniesz, musisz czegoś od siebie oczekiwać


To dewiza Michaela Jordana, amerykańskiego koszykarza, członka Basketball Hall of Fame, który zajął drugie miejsce w plebiscycie Associated Press na największych sportowców XX wieku. Wśród kilkuset uczniów Zespołu Szkół im. ks. Józefa Tischnera w Dobczycach, każdy ma swoje pasje i zainteresowania. Niektórzy realizują je grając w zespołach, śpiewając, inni interesują się literaturą, poezją. Są też tacy, którzy pasjonują się sportem, osiągając nierzadko sukcesy. Nasz dobczycki „Tischner” również sportem stoi, możemy Sportowe osiągnięcia uczniów Tischnera



się pochwalić znakomitym zapleczem sportowym, obejmującym m.in. siłownię, salę tenisa stołowego, boisko do siatkówki plażowej oraz otwarte w br. szkolnym, cieszące się dużą popularnością boisko sportowe ze sztuczną nawierzchnią. Nauczyciele wf podnoszą aktywność sportową uczniów, m.in. organizując różnorodne turnieje i konkursy, a także przygotowując swoich podopiecznych do licznych zawodów sportowych, w których uczniowie odnoszą niejednokrotnie duże sukcesy. XXXIV Sztafeta Szlakiem Walk Partyzanckich AK i BCh Zwycięstwo sztafety ZS (czas 41,06) w składzie: Urszula Trojańska, Daniel Topa, Karolina Leśniak, Michał Burkat, Karolina Para, Adrian Król, Karolina Druzgała, Oskar Mistarz, Klaudia Karpierz, Bartek Pieprzyk, Karolina Piwowarczyk, Dawid Olesek, Angelika Jamka. II miejsce w Powiatowej Licealiadzie w biegach sztafetowych Na myślenickim Zarabiu naszą szkołę reprezentowali: Kołodziejczyk Tomasz, Topa Daniel, Olesek Dawid, Mazur Dominik, Kubiński Krystian, Michalak Sebastian, Nowak Kamil, Dudzik Kamil, Król Adrian, Dudzik Mateusz i Konieczny Radosław. Kolejny etap odbył się na szczeblu wojewódzkim. Redakcja Recenzja książki
Tess Gerritsen "Czarna loteria"


Tess Gerritsen to fenomenalna, współczesna pisarka, zamieszkała w Stanach Zjednoczonych. Popularność zyskała dzięki thrillerom medycznym i powieściom kryminalnym. Jednym z nich jest "Czarna loteria". Główna bohaterka to Kate Chesne, doskonała pani anestezjolog. Lata doświadczenia i dobrej opinii nie obroniły jej przed brutalnym oskarżeniem, związanym z błędem w sztuce lekarskiej. Prosty zabieg chirurgiczny okazał się początkiem dramatu kobiety. Na stole operacyjnym umiera młoda pielęgniarka miejscowego szpitala , która równocześnie była jej dobrą znajomą. Kate zdeterminowana próbuje odkryć prawdę i oczyścić się z zarzutów. Niestety utrudnia jej to rodzina zmarłej,



wynajmując świetnego prawnika Davida, znanego ze swojego konsekwentnego podejścia do każdej przyznanej mu sprawy. Jest on całkowicie przekonany o winie Kate. Do czasu... "Czarna loteria" jest pierwszą książką tej autorki po którą sięgnęłam. Nie spodziewałam się po niej niczego szczególnego, a jednak doznałam miłego zaskoczenia. Mój wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Książka jest całkiem krótka, dzięki czemu szybko się czyta, co daje jej ogromnego plusa. Kolejny to napięcie, które stopniowo buduje autorka. Powoduje to, że ciężko się oderwać od lektury. Pewne sprawy nie są tak oczywiste, jak wydają nam się na początku. Końcówka jest zaskakująca. Pani Gerritsen ma u mnie kolejnego plusa za bohaterów. Są oni jasno określeni, posiadają nietuzinkowe charaktery. Główna bohaterka Kate jest pewna siebie i uparta, całkowicie oddana pracy. Kolejna postać; David- prawnik z powołania, uczciwość i sprawiedliwość to dla niego pierwszorzędne cechy. Za wszelką cenę chce ukarać sprawcę. "Czarną loterię" z całą pewnością zaliczam do jednych z moich ulubionych książek. Jest ona pierwszą i na pewno nie ostatnią powieścią tejże autorki. Fanom "lekkich" kryminałów polecam, na pewno się nie rozczarujecie. Długo po przeczytaniu będziecie ją jeszcze pamiętać i wspominać. Karolina Kochani pierwszoklasiści!
Byłem śmiały w dążeniu do wiedzy, nie obawiając się podążać za prawdą i rozumem do jakichkolwiek wyników one prowadziły Thomas Jefferson


Bardzo się cieszymy, że wybraliście naszą szkołę Zapewniamy Was, że dokonaliście właściwego wyboru. Nie mówimy, że będzie łatwo ale pamiętajcie, że nauka zawsze się opłaca. Razem z naszymi koleżankami postanowiliśmy przygotować Wam mały przewodnik po naszej szkole. Jak pewnie zdążyliście zauważyć nasza szkoła składa się z 3 budynków – jest to dość nietypowe, ale uwierzcie nam na słowo, są tego duże plusy … (ale jakie to Wam nie powiemy, bo na pewno się niedługo o tym sami przekonacie) W budynku głównym – znajdziecie m.in. : - sekretariat, przez który należy przejść aby spotkać się z Dyrektorem - szatnia (królestwo woźnej Pani Małgosi) - sklepik i jadalnia (strawa dla ciała i ducha) - czytelnia z kącikiem do czytania lub odpoczynku - pracownie: profesjonalnie wyposażoną chemiczno-

Pamiętajcie o jednym! Gdybyście mieli jakieś pytania lub problem, to my, jako Wasi starsi koledzy, zawsze Wam pomożemy

biologiczną oraz historyczną - sale polonistyczne, matematyczne - kilka pracowni informatycznych - sala gimnasty-czna + siłownia + zabawni nauczyciele wychowania fizycznego = idealny wf Gdy wyjdziecie z budynku głównego naprzeciwko zobaczycie tzw. internat, a po swojej prawej stronie warsztaty W internacie znajduje się : - kilka pracowni językowych - pracownie przedmiotów budowlanych i fryzjerskich - nie możemy zapomnieć o jednym z naszych ulubionych miejsc – PRACOWNI GASTRONOMI Fot. RSVision







CZNEJ – tam każdy smakosz znajdzie coś pysznego dla siebie Warsztaty – cóż sama nazwa może wskazywać co tam się znajduje, ale UWAGA, UWAGA zaskoczymy Was : - w naszych warsztatach jest sala ….. ze …… stołami do pingponga !!!! - pracownie językowe (m.in. odbywa się tam język niemiecki) Oczywiście mamy bardzo fajne boisko do siatkówki, koszykówki i piłki nożnej. Zimą nasi nauczyciele wf robią nam lodowisko. Nie wierzycie nam? Spokojnie, już jest listopad, więc za chwilę sami się przekonacie o tym na własne oczy. To chyba wszystko … Życzymy miłych lat w naszej szkole !!! Wasze starsze koleżanki Ola i Weronika Trochę statystyki Obecnie w Zespole Szkół uczy się 771 uczniów. A co w szkole? - sekretariat - gabinety dyrekcji - gabinety pedagogów - gabinet lekarski - sklepik - biblioteka z czytelnią multimedialną - sala gimnastyczna - siłownia - sala do tenisa - sala do aerobiku - aula - sale polonistyczne i matematyczne - sala historyczna, fizyczna, religijna - sala obsługi konsumenta - 4 pracownie gastronomiczne - pracownia fryzjerska - 4 pracownie informatyczne - pracownia chemiczno- biologiczna - 2 pracownie elektroniczne - 2 pracownie elektryczne



- pracownia mechatroniczno- pneumatyczna - pracownia diagnostyczna (elektromechanik pojazdów samochodowych) - pracownie budowlane - pracownie językowe (j. angielski i j. niemiecki) - kompleks boisk - strzelnica sportowa Co w modzie piszczy
Moda jesień/zima 2017/2018


Najmodniejszymi kolorami tej jesieni i zimy są: czerwień, granat, czerń oraz żółty

Fot. s. 32-33 Internet Moda przemija styl pozostaje Coco Chanel

1.Wspaniała wiadomość dla kobiet które uwielbiają nosić ciepłe swetry. W tym sezonie polecane są swetry oversize. 2.Powrót do klasyki. Tradycyjne stroje biurowe oraz garnitury damskie. 3.MUST BE HAVE ! Kożuch zrobił furorę w tegorocznym zimowym sezonie 4. Paznokcie z broka-tem, z postaciami z waszych ulubionych bajek, z perełkami czy czarne ombre - rządzą w tym sezonie! Jesienią i zimą modne jest szaleństwo więc zapomnij o klasy-cznych i nudnych kolorach. Pomaluj paznokcie w abstrakcyjne wzory i kolory! 5. Szpilki z futrem, kozaki za kolano, albo boki z trójkątnym obcasem! To rządzi tej jesieni, więc zapomnij o zwykłych czarnych botkach czy traperach. Ania i Justyna Narodowe Święto Niepodległości
W dn. 13.11 br. społeczność ZS obchodziła Święto Odzyskania Niepodległości.


Okolicznościowa akademia z tej okazji odbyła się w auli RCOSu, w której wzięli udział uczniowie klas: 3LO2, 3T2, 1L1, i 1T2, którzy przedstawili spektakl, przygotowany przez polonistkę Justynę Dudzik (scenariusz i reżyseria), występującą wraz z germanistą Grzegorzem Leśniakiem w roli narratora. Pojawiła się również ciekawa i nastrojowa prezentacja multimedialna, opracowana przez nauczyciela przedmiotów informatycznych Grzegorza Skuzę. Zgromadzona w RCOSie społeczność uroczyście ale też radośnie i z optymizmem obchodziła święto, składając hołd tym, co przed laty wywalczyli nam wolną Polskę. Jak zwykle okolicznościową, historyczną wystawę w Zespole Szkół przygotowała nauczycielka matematyki Joanna Dudzik. Redakcja

W obiektywie uczniów ZS

Redaktor naczelny:



Aleksandra Jamka kl. 3LO2 Redakcja i współpraca: Teresa Grzyb kl. 2TG, Anna Miętus kl. 4TG, Justyna Paryła kl 4TG Karolina Puchała kl. 2TG, Przemysław Pulchny kl 1T2, Paulina Serafin kl. 2TG, Ewelina Suder kl. 2TG, Weronika Piwowarczyk kl. 3LO2 Fotografia na okładce: designed by Freestockcenter - Freepik.com