Musisz zainstalować flash player pobierz instalator








Smoczy owoc



Smoczy owoc (Dragon Fruit) Pochodzi z Meksyku Ameryki środkowej i Południowej. Ten niesamowity owoc w smaku przypomina połączenie truskawki z gruszką. Charakterystyczny czerwony miąższ z pesteczkami wyglądem przypomina kiwi. Najlepiej smakuje schłodzony. Melon Kiwano



Melon Kiwano Pochodzi z pustyni Kalahari, zwany smakiem Afryki. Należy do tej samej rodziny co melony, arbuzy i ogórki. Pomimo odstraszającego wyglądu podłużnej bomby głębinowej. Ten zwariowany owoc smakuje jak skrzyżowanie banana limonki i zielonego ogórka :) Rambutan



Rambutan Pochodzi z Archipelagu Malajskiego. Jak na owoc wygląda co najmniej dziwnie. Przypomina Łopian (rzep przyczepiający się do ubrania). Wracając do  Rambutana, w smaku jest lekko słodki i łagodny, bardzo podobny do liczi. Jackfruit



Jackfruit Pochodzi z południowozachodnich Indii Bangladeszu, Filipin i Sri Lanki. Wygląd? Cóż znalazł się tu nie przypadkowo. W smaku podobny do połączenia ananasa i banana. L i c z i



Liczi Pochodzi z Kambodży, Wietnamu i Filipin. Tu możemy się poszczycić faktem, że  pierwszym Europejczykiem, który opisał liczi, był polski jezuita Michał Boym. Pozycję piątą na liście niesamowitych owoców zawdzięcza skórce z stożkowatymi wyrostkami. W smaku trochę jak połączenie gruszki i winogrona. ****Karambola****



Karambola – gwiezdny owoc Pochodzi z Indonezji, Indii i Sri Lanki. Ten Owoc które po pokrojeniu w plastry wygląda jak gwiazda smakuje jak połączenie śliwki, ananasa i cytryny. Owoce nie są kwaśne i niezbyt słodkie. Używane głównie jako dekoracja – Jakoś mnie to nie dziwi ;) Mangostan



Mangostan Pochodzi z Indonezji. Jest to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, jest jednak trudny do przechowywania i transportu. W stanie świeżym można go przechowywać zaledwie kilka dni, więc na półkach naszych sklepów raczej go nie spotkamy. Ci którzy mieli okazję go spróbować mówią o nim eksplozja tropiku w ustach. Cupuaçu



Rośnie w tropikalnych lasach deszczowych Kolumbii, Boliwii, Peru i północnej Brazylii. Ma podłużne, ciężkie owoce. Pachnie jak mieszanka czekolady i ananasa, ale smakuje jak gruszka z nutą banana. Ma dużo substancji odżywczych. Marakuja



Marakuja Pochodzi z Ameryki Południowej.Dojrzała Marakuja ma bardzo bogaty słodki smak. Jego niesamowity aromat utrzymuje się jeszcze długo po jego zjedzeniu. Wygląd jak wygląd ale to właśnie jej smak i aromat zaważył o umiejscowieniu na liście niesamowitych owoców. Y a n g m e i



Yangmei to chińskie drzewo truskawkowe. Rośnie głównie w Chinach, służy do celów ozdobnych w parkach i ogrodach. Intensywnie czerwony owoc tego drzewa jest jadalny i dość słodki. Połowę jego wnętrza zajmuje pestka. Ręka Buddy



Słyszałeś kiedyś o cytronie o wielopalczastym kształcie? W takim razie trzeba to nadrobić. Ten owoc prawdopodobnie pochodzi z podnóża Himalajów. Wygląda naprawdę niesamowicie (spójrz na zdjęcie i sam oceń). Ale zaraz… ten owoc ma więcej niż 5 palców i tu nasuwa się pytanie: ile palców miał Budda? Dobra! Nieważne. Nasuwa się drugie pytanie : Czy to jest w ogóle jadalne? I tak i nie. Jego gruba skórka i miękisz ( jest zwykle kandyzowana i jest stosowana do likierów. Miąższu w Ręce Buddy jest bardzo mało, a i tak się go zbyt często nie jada – jest bardzo kwaśny. Cherymoia



Inaczej nazywana flaszowcem peruwiańskim. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiana jest też w Azji Środkowej i Południowej. Ma biały miąższ o kremowej konsystencji z ciemnymi pestkami. Mark Twain(ten od Tomka Sawera) nazwał cherymoię najsmaczniejszym owocem na świecie. Akebia



Ten fioletowy owoc rośnie w północnej Japonii, w rejonie Tohoku. Można go zbierać tylko przez dwa tygodnie na początku jesieni. Dla wielu Japończyków jest symbolem zmieniających się pór roku. Znak, że dojrzał i można go jeść to pęknięta skórka, która odsłania miąższ. W smaku jest słodko (środek) oraz gorzki (skórka). Jako deser akebia popularność zyskała także w Korei i Chinach. Cyfomandra



Występuje w stanie dzikim na terenie Peru, Chile, Ekwadoru oraz Boliwii. Jest uprawiany w Argentynie, Australii, Brazylii, Portugalii, Kolumbii, Kenii, Stanach Zjednoczonych, Wenezueli i w Nowej Zelandii. Posiada jadalne owoce wielkości od 2 do 8 cm  występujące w 8 odmianach barwnych, m.in. czerwonej (najczęściej spotykanej w handlu), żółtej czy pomarańczowej. Są podobne do pomidora, mają galaretowaty miąższ i mało wyrazisty smak. Krzaki cyfomandry osiągają rozmiary niewielkich drzewek. Jaboticaba



Pochodzi z Brazylii. Owoce rosną tuż przy samym pniu drzewa. Są filetowe z zewnątrz a w środku mają biały miąższ o kwaskowatym smaku. Można je jeść na surowo lub wykorzystywać do produkcji galaretek, napojów, dżemów, tart, win i likierów. Wielkością przypominają dojrzałe pomarańcze. KAKI



Wyglądem przypominają żółtego pomidora, a nieobyci z kaki, mylą je z granatami. Kaki jest owocem, jagodą hebanowca, pochodzi z Azji a obecnie jej uprawa sięga m.in. krajów basenu Morza Śródziemnego.Smak owocu możemy porównać do czegoś pomiędzy słodkim melonem, brzoskwinią lub morelą z lekkim dodatkiem wanilii. Po zerwaniu, aby owoce dojrzały przechowuje się je 2-3 dni w temperaturze pokojowej.